Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Nηστήσιμα καί ἀλάδωτα τσουρεκάκια

  •  Nηστίσιμα και αλάδωτα τσουρεκάκια
  • 1 κιλό ἀλεύρι γιά ὅλες τίς χρήσεις
  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 150γρ. ταχίνι
  • 600γρ. νερό χλιαρό
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα ἀλάτι
  • 5 γρ. γλυκάνισο
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα Χίου
  • 2 γρ. κακουλέ
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα ἀλάτι
  • Ξύσμα ἀπό 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά τῆς σούπας ταχίνι καί 50γρ. νερό (γιά τό ἄλειμμα)
  • Σουσάμι… κανέλα-ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Σταγόνες σοκολάτας, κανέλα-ζάχαρη (προαιρετικά γιά γέμιση).


  • Βάζουμε στό μπόλ τοῦ μίξερ τό νερό, τίς μαγιές, τή ζάχαρη (ἐκτός ἀπό 1 κουταλιά τῆς σούπας ζάχαρη) καί 100 γρ. περίπου ἀπό τό ἀλεύρι μας καί ἀνακατεύουμε καλά… καί περιμένουμε νά δουλέψει ἡ μαγιά καί νά ἀφρίσει τό μείγμα μας.. 10’ περίπου.
  • Ἐν τῷ μεταξύ βάζουμε στό μούλτι τή κουταλιά ζάχαρης πού κρατήσαμε μέ ὅλα τά μυρωδικά μας ἐκτός ἀπό τό ξύσμα καί τά χτυπᾶμε νά γίνουν σκόνη… -Μετά τά 10’ πού ἔχει ἀφρίσει τό μείγμα μέ τή μαγιά ρίχνουμε μέσα τό ταχίνι, τό ὑπόλοιπο ἀλεύρι, τά μυρωδικά ἀπό τό μούλτι, τό ξύσμα καί τό ἀλάτι καί τό χυπᾶμε μέ τό γάντζο γιά 10’ περίπου.. μή σᾶς φοβίσει πού τό μείγμα θά εἶναι ἀρκετά μαλακό… ἔτσι πρέπει… Ρίχνουμε λίγο ἀλεύρι ἀπό πάνω, σκεπάζουμε καί τό ἀφήνουμε στήν ἄκρη νά διπλασιαστεῖ σέ ὄγκο…. Περίπου 1 μέ 2 ὧρες… εἶναι ἀνάλογα καί μέ τή θερμοκρασία τοῦ σπιτιοῦ σας… -Μόλις φουσκώσει ἡ ζύμη μας… τήν ἀδειάζουμε σέ μία ἀλευρωμένη ἐπιφάνεια μέ καλά ἀλευρωμένα χέρια ἴσως καί μέ τή βοήθεια μιᾶς σπάτουλας πού καί αὐτή τήν ἀλευρώνουμε καλά…. Ἡ ζύμη μας εἶναι ἀρκετά μαλακή.. καί γιά τό λόγο αὐτό πρέπει νά ἀλευρώνουμε τά χέρια μας ὅταν βλέπουμε καί κολλᾶνε πάνω στή ζύμη…
  • Χωρίζουμε τή ζύμη σέ περίπου 12 ἴσα μέρη περίπου 150γρ. [μποροῦμε καί σέ περισσότερα ἤ καί λιγότερα… ἀπλῶς φροντίζουμε νά εἶναι ἴσα γιά νά ψηθοῦν τό ἴδιο…] φτιάχνουμε κορδόνια καί τά τυλίγουμε σέ σχῆμα σαλιγκάρι ή κοτσιδάκια καί τά τοποθετοῦμε σέ ταψί στρωμένο μέ λαδόκολλα…
  • Ἀφήνουμε ἄλλη μισή ὥρα περίπου νά φουσκώσουν ξανά… μόλις φουσκώσουν τά ἀλείφουμε προσεχτικά μέ τό ταχίνι ἀραιωμένο μέ τό νερό πού ἔχουμε γιά τό ἄλειμμα, χρησιμοποιώντας ἕνα πινέλο… καί ΑΝ θέλουμε ἀπό πάνω ρίχνουμε σουσάμι ἤ κανέλα-ζάχαρη…
  • Ψήνουμε γιά 20 λεπτά σέ προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς..
  • ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ…. μποροῦμε νά τά κάνουμε καί γεμιστά… δλδ. πλαταίνουμε λίγο τά κορδόνια βάζουμε στή μέση τή γέμιση πού μπορεῖ νά εἶναι…. [ Ζάχαρη μέ κανέλα, σταγόνες κουβερτούρας ἤ ὅ,τι ἄλλο μᾶς ἀρέσει….] τά κλείνουμε καί συνεχίζουμε δίνοντας τό σχῆμα πού θέλουμε καί ἀκολουθοῦμε τή συνέχεια τῆς συνταγής!!! -ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: