Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Νηστήσιμα Πατατοπιτάκια μέ ταχίνι ἀλάδωτα

Νηστήσιμα Πατατοπιτάκια μέ ταχίνι (αλάδωτα)

Ὑλικά:
Γιά τήν ζύμη:
350 γρ ἀλεύρι γιά ὅλες τίς χρήσεις
1 φλ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. ἀλάτι
1 κ.σ. ξύδι

Γέμιση:
3 μεγάλες πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
3 κ.σ. ταχίνι
Μοσχοκάρυδο
Ἀλάτι
Πιπέρι

Ὁδηγίες:  

Διαλύουμε τή μαγιά καί τή ζάχαρη σέ χλιαρό νερό.  Κοσκινίζουμε τό ἀλεύρι καί προσθέτουμε ἀλάτι, ξύδι, ἐλαιόλαδο καί τή μαγιά. Ζυμώνουμε καί ἀφήνουμε νά ξεκουραστεῖ σέ θερμό περιβάλλον γιά μισή ὥρα. Βράζουμε τίς πατάτες, τίς στραγγίζουμε καί τίς λιώνουμε. 
Ψιλοκόβουμε τό κρεμμύδι καί τό ἀχνίζουμε σέ λίγο νερό. Προσθέτουμε τίς πατάτες, τό ταχίνι, τό μοσχοκάρυδο καί τό ἀλατοπίπερο. Ἀνακατεύουμε καί μόλις ἐνωθοῦν τά ὑλικά κατεβάζουμε ἀπό τή φωτιά. Βάζουμε τή ζύμη μας σέ ἀλευρωμένο πάγκο καί ξαναζυμώνουμε. 
Τήν κόβουμε σέ μικρά κομμάτια καί τά κάνουμε μπαλίτσες. Πατᾶμε μέ τήν παλάμη μας κάθε μπαλίτσα νά ἀνοίξει κυκλικά καί τοποθετοῦμε μιά κουταλιά ἀπό τή γέμιση. Κλείνουμε τή ζύμη καί μέ τά δάχτυλά μας τῆς δίνουμε κυκλικό σχῆμα. Βάζουμε τά πιτάκια σέ ταψί μέ ἀντικολλητικό χαρτί, ἀφήνοντας μιά ἀπόσταση μεταξύ τους, γιατί θά φουσκώσουν. 
Ἀκολουθοῦμε τήν ἴδια διαδικασία μέχρι νά τελειώσει ἡ ζύμη. Ψήνουμε σέ προθερμασμένο φούρνο στούς 180 μέχρι νά ροδίσουν.
Πηγή: agiameteora.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: