Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Βαρβάρα γλυκό ἔθιμο


 recipe image

 Περιγραφή

Ἔθιμο πού παρασκευάζεται τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς τῆς Ἁγίας Βαρβάρας ποὺ προστατεύει τὰ μικρὰ παιδιὰ ἀπὸ τὶς ἀρρώστιες! Μοιράζουμε τὸ γλυκὸ σὲ τρία τουλάχιστον σπίτια!

 
 
 
 Συστατικά
  • 1/2 κιλό σιτάρι ἀποφλοιωμένο.
  • 2 κοῦπες ζάχαρη.
  • 1 πακετάκι σταφίδες.
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα.
  • 1 κουταλάκι κανέλλα.
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη.
  • 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο.
  • 1/4 κουταλάκι κύμινο.
  • Λίγο ἀλάτι
  • 2 κουταλιές τῆς σούπας σουσάμι καβουρντισμένο ἐλαφρά.
  • 5-6 κουταλιές ἀλεύρι καβουρντισμένο νά πάρει καστανό χρώμα καί μετά χτυπημένο στό μούλτι.
Ὁδηγίες
  1. Πλένουμε καλά τό σιτάρι. Τό βάζουμε νά μουσκέψει σέ  4 λίτρα ζεστό νερό 12 ώρες.
  2. Τό βάζουμε νά βράσει μέ αὐτό τό νερό, προσθέτοντας λίγο ἀλάτι. Τό βράζουμε περίπου 2 ὦρες σέ σιγανή φωτιά ἤ μέχρι νά σκάσει τό σιτάρι.
  3. Τό στραγγίζουμε σέ ἄλλη κατσαρόλα, τό περνᾶμε μέ λίγο κρύο νερό γιά νά μείνει λίγο σταθερό. Αὐτό τό νερό δέν τό πετᾶμε ἀλλά τό προσθέτουμε στό νερό τοῦ βρασίματος. Κανονίζουμε νά μείνει στήν κατσαρόλα ἀρκετό νερό γιά νά γίνει τό ζουμί. Γι᾿ αὐτό προσθέτουμε νερό ἄν χρειάζεται.
  4. Κρατᾶμε ἕνα ποτήρι καί στό ἄλλο προσθέτουμε τό σιτάρι , τήν ζάχαρη, τίς σταφίδες, τό γαρίφαλο, τήν κανέλα, τό κύμινο, τό μοσχοκάρυδο, τό σουσάμι καί τό ἀλεύρι πού διαλύσαμε στό ἕνα ποτήρι ζουμί πού κρατήσαμε.
  5. Τό σιγοβράζουμε μέχρι νά γίνει ἕνας ἀραιός χυλός. Τό βάζουμε σέ μπολάκια καί τό ἀφήνουμε νά κρυώσει, πασπαλίζουμε ἀπο πάνω λίγο καρύδι καί κανέλα.
 Πηγή: www.mageirikesdiadromes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: