Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ἁγιορείτικο Μυδοπίλαφο


Ἁγιορείτικο Μυδοπίλαφο


Αποτέλεσμα εικόνας για μυδοπίλαφοὙλικά (γιά 5 μερίδες):
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
1 κιλό μύδια φρέσκα ἤ κατεψυγμένα
150 μέ 180 γραμμάρια λάδι
6 - 8 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσινες
2 κόκκινες πιπεριές
Ἀλάτι
πιπέρι
κύμινο ἄν θέλουμε
Χυμός ἀπό 2 ὡς 3 λεμόνια
Ἄνηθος

Ὁδηγίες:

Ξεπλένουμε τά μύδια μας καλά.
Πλένουμε καί τό ρύζι.
Βάζουμε στήν κατσαρόλα τά κρεμμύδια ψιλοκομμένα καί τό λάδι καί τά σοτάρουμε σέ σιγανή φωτιά.
Ἀφοῦ ροδίσουν τά κρεμμύδια ρίχνουμε τίς πιπεριές καί μετά τό ρύζι καί ἀνακατεύουμε δυό τρεῖς φορές χωρίς νά προσθέσουμε νερό.
Βάζουμε τό νερό λίγο ἀργότερα, κατά προτίμηση ζεστό.
Χρειάζεται προσοχή στήν ποσότητα τοῦ νεροῦ, διότι ἐκεῖ στήν ἀναλογία ρυζιοῦ νεροῦ ἐξαρτάται ἡ ἐπιτυχία τοῦ φαγητοῦ μας.
Δηλαδή ἔχουμε ἕνα μέρος ρύζι καί δυόμησι μέρη νερό.
Προσθέτουμε στή συνέχεια τόν ἄνηθο ψιλοκομμένο, τό ἀλάτι καί τά ὑπόλοιπα ὑλικά (ἐκτός ἀπό τό λεμόνι).
Ὅταν κοντεύει νά βράσει τό ρύζι, τότε ρίχνουμε τά μύδια στήν κατσαρόλα.
Τά βάζουμε στό τέλος διότι διαφορετικά μαζεύουν καί σφίγγουν.
Ὅταν ἔχουν τραβηχτεῖ τά ζουμιά, τραβᾶμε τήν κατσαρόλα στήν ἄκρη, ἀνακατεύουμε καλά καλά.
Σκεπάζουμε μέ μία πετσέτα καί ἀπό πάνω βάζουμε τό καπάκι.
Ὕστερα ἀπό λίγο, ἀνακατεύουμε ξανά γιά νά ρουφήξει τό ρύζι ὅλο τό ζουμί καί τότε προσθέτουμε τό λεμόνι.

Σημείωση:
Κυκλοφοροῦν στήν ἀγορά καί φρέσκα μύδια μέσα σέ σακούλες μαζί μέ τό ζουμί τους ἤ ἀκόμα καί μέ τό κέλυφος τους, προσοχή ὅμως ἄν πάρουμε μύδια μέ κέλυφος ὅσα δέν ἀνοίξουν ἀφοῦ τά βάλουμε στήν κατσαρόλα πρέπει νά τά πετάξουμε καί ἄν πάρουμε αὐτά σέ σακούλα προσοχή στήν ἡμερομηνία λήξης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: