Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μπριάμ ἀλάδωτο



Μπριάμ ἀλάδωτο 

Ἀπολαῦστε τήν ἄλαδη ἐκδοχή τοῦ ἀγαπημένου καλοκαιρινοῦ πιάτου  μέ φρέσκα λαχανικά ἐποχῆς. Γευστικότατη ἐπιλογή γιά τήν νηστεία καί ὄχι μόνο!

Ὑλικά

2-3 μέτριες μελιτζάνες
4 κολοκυθάκια μέτρια
3 πατάτες
2 κρεμμύδια σέ φέτες
4 καρότα σέ μπαστουνάκια
1 ματσάκι μαϊντανό ἤ δυόσμο ἤ βασιλικό ἀνάλογα τί προτιμᾶτε
3 ντομάτες σέ κυβάκια
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλιές ταχίνι
2 κουταλιές κουάκερ
ἀλάτι κατά βούληση

Ἐκτέλεση

Ξεπικρίζουμε τίς μελιτζάνες 10′ σέ ἀλατισμένο νερό, κομμένες στά τέσσερα. Ἐν τῷ μεταξύ, ἑτοιμάζουμε τά ὑπόλοιπα λαχανικά. Κόβουμε τά κρεμμύδια σέ φέτες, τά κολοκυθάκια στά τέσσερα, τά καρότα σέ μπαστουνάκια, τίς πατάτες ἀνάλογα, τίς ντομάτες σέ κυβάκια καί τά μυρωδικά, ἀλλά ὄχι πολύ ψιλοκομμένα.

Τά βράζουμε ὅλα μαζί σέ ἀπλωτή κατσαρόλα, μαζί μέ τό ἀλάτι, χωρίς νά προσθέσουμε νερό. Μόλις πάρουν βράση τά ἀνακατεύουμε καί στό ἐξῆς μόνο κουνᾶμε τήν κατσαρόλα γιά νά μήν λιώσουν.
Λίγο πρίν τελειώσει τό μαγείρεμα, βγάζουμε ἕνα ποτήρι τοῦ κρασιοῦ ἀπό τά ὑγρά τῆς κατσαρόλας. Ρίχνουμε στήν κατσαρόλα τό μέλι, τό κουάκερ καί μόλις ἀποσύρουμε τό φαγητό ἀπό τή φωτιά τό περιχύνουμε μέ τό ταχίνι διαλύμενο στό ζωμό πού κρατήσαμε. Σερβίρουμε ἀμέσως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: